gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Sós receptek

Sütemények

Burgonyás pogácsa Natúr és Zöldhagymásan

Burgonyás pogácsa elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 60 dkg
Margarin: 25 dkg
Tejföl: 2 dl
2 db fott burgonya áttörve
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
2 dkg éleszto tejben megfuttatva

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk és háromba hajtogatjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perc pihentetés után. Kinyújtjuk, tetejét keresztbe és hosszába becsíkozzuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással és forró sütőben (gázsütő 4-es, 5-ös fokozat /220-240 C°/) aranysárgára sütjük.


Hajtovány

Hajtovány elkészítése


(Kedves ismerősöm által lett az egyik kedvencünk)


Hozzávalók:
Liszt: 1 kg
Élesztő: 5 dkg
Tojás: 1 db
Só: 2 evőkanál
Tej: 6-7 dl
Étolaj: 1,5 dl

Elkészítés:
Lágy kelttésztát készítünk, kelesztés után ketté vágjuk és mind kettőt vékonyra nyújtjuk.
25 dkg margarint 2 tojássárgáját 15-20 dkg reszelt sajtot kikeverünk és a tésztánkra rákenjük. Feltekerjük mint a beiglit és háromszögekre (egyik oldalt 3 cm míg a másik oldalon 6 cm legyen) vágjuk. Kelesztés után lekenjük tojással és 20 percig sütjük.




Sós pogácsa elkészítése


Hozzávalók:

3 pohár tejföl
1 csomag rama
2 dkg élesztő


Vékonyra nyújtani kb. 2 -3 cm vastagra a tésztát majd háromba hajtani. Ezután fél órát hagyjuk pihenni, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással lekenjük és kisütjük (220 – 240 C°-on).


Lala kifli

Lala kifli elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 70dkg
Élesztő: 5 dkg
Só: fél kávéskanál
Cukor:2 evokanál
Tojás: 2 db
Kefír: 1 kis doboz
Étolaj: 1 dl étolaj
Tej: 1 dl

Elkészítés:

Az alapanyagokat bedagasszuk, majd duplájára kelesztjük. A tésztát ezután 4 felé vágjuk,
majd azokat is megfelezük. 20 dkg Rama margarint 1 nagy ek. sóval habosra kikavarunk.
1 tésztát kerekre nyújtunk, megkenjük a vajjal, beborítjuk egy másik tésztalappal,
és 16 cikkre vágjuk. Tepsiben megint duplájára kelesztjük és tojással lekenjük.
Szép aranybarnára kisütjük.


Baconos Ferdinánd kifli

Baconos Ferdinánd kifli elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 35 dkg
Tojás sárgája: 2 db
Élesztő: 3 dkg
Cukor: 1 kávéskanál
Tej: kb 1/2 dl
Margarin: 1 evőkanál
Só: ízlés szerint
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk meglangyosított tejben.A lisztet a vajjal a tojássárgákkal a sóval és az élesztővel összedolgozzuk, annyi tejjel, hogy puha de rugalmas tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 2 cm vastagra és kockára vágjuk. Minden kockára teszünk 1 szelet
bacon szalonnát és egy szelet sajtot.
Kifli formára összetekerjük, tepsibe tesszük, a tetjét rögtön megkenjünk tojássárgájával és jól megszórjuk reszelt sajttal, majd legalább fél órát kelesztjük. Előmelegített sütoben kb.200 °c-on aranybarnára sütjük. Vigyázat Gyorsan sül!


Sós stangli elkészítése


Hozzávalók:

30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 dkg só,
tojás a kenéshez, 1 dkg köménymag.

Elkészítése:
Az anyagokat jól összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk fél ujjnyi vastagságúra és csíkokra vágjuk.
Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal meghintjük, sütőlemezre tesszük, előmelegített sütőben
rózsaszínűre sütjük.


Sajtos pogácsa elkészítése


60 dkg lisztben elmorzsolunk 1 Ráma margarint, belereszelünk 20 dkg trappista sajtot és az egészet jól összekeverjük. 2,5 dkg élesztőt 2 dl tejben megfuttatunk. Fél pohár tejfölt, két tojást, kevés sót és a megfuttatott élesztőt beletéve jól összegyúrjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejét megszórjuk és 180 fokos előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.


Aludtejes vagy kefíres krumplis pogácsa elkészítése


Hozzávalók:

- Főtt áttört burgyonya: 40 dkg
- Finom liszt: 50-60 dkg
- Élesztő: 3-4 dkg
- Tej: 5 dl
- Aludttej vagy kefír: 2 dl
- Zsír: 10 dkg
- Tojás: 1 db
- Fehér bor: 0,5 dl

Elkészítés:

A főtt burgonyát jól összetörjük, a többi alapanyaggal és a tojással összegyúrjuk majd a tésztát fél órát kelesztjük. Ezután 2 cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, a tetejét tojásfehérjével lekenjük
és 200 c° -on (gázsütő 3-as fokozat) megsütjük.


Steak fűszeres pirospaprikás pogi

Steak fűszeres pirospaprikás pogik

Steak fűszeres pirospaprikás pogi elkészítése


Hozzávalók:
40 liszt
25 dkg Ráma margarin
10 dkg reszelt sajt
1 kávéskanál őrölt paprika
1 kávéskanál steak fűszer
1 evőkanál só
1 tojássárgája
3 dkg élesztő
tejföl
Elkészítés:
Összeállítjuk a tésztát annyi tejföllel, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk.
1 órát hidegen pihentetjük, lisztezett deszkán kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk.
Kis olajjal elkevert tojássárgájával, vagy felvert tojással megkenjük, előmelegített, 200 °C - os sütőben szép pirosra kisütjük

Gofri elkészítése


Hozzávalók:
- Liszt: 20 dkg
- Tojás: 2 db
- Olaj: 0,5 dl
- Sütőpor: 1 csomag
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 csipet só.
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan kikeverjük és gofri formában megsütjük.
Ízlés szerint ízesítjük.



Back to content | Back to main menu