gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Édes receptek

Sütemények

Feketeerdő kocka

Feketeerdő kocka, még egészben

Feketeerdő kocka elkészítése


Hozzávalók:

A tésztához:
8 tojás, 20dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, 50 dkg magozott meggy, pici sütőpor.

A krémhez:

2 dl tej, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum (rumaroma is jó), 2 csomag tejszínhabpor (kb. 4 dl).

Elkészítés:

8 tojás sárgáját és fehérjét 2 külön tálba szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, robotgéppel (ha egy csipetnyi sót teszünk bele sokkal könnyebben habbá lehet verni). Ezután a 8 tojássárgáját a cukorral és 2 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és egy csipetnyi sót, és összekeverjük (robotgéppel). Ezután kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe beletesszük a kakaóport, és azt robotgéppel elkeverjük. Ezután belekeverjük a tésztába fakanállal (!) a tojásfehérjékből vert habot fele-fele arányban, de csak lágyan átkeverve, hogy ne törjön össze a hab (így lesz lágy a tészta), és nem baj ha egy kicsit fehéres marad a tészta a tojáshabtól.
Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával és kikenjük vajjal, majd erre rászórjuk a meggyet. Erre ráöntjük a barna tésztát, majd a sárgát, és megsütjük.
Ezután a 2 dl tejet egy nagy befőttesüvegben összerázzuk a liszttel, a tojásokkal és a vaníliás cukorral (így nem lesz a liszt miatt csomós a főzött krém), és ezt felfőzzük addig amíg puding állagú lesz (alacsony fokozaton kell ezt végezni, és közben folyamatosan kevergetni kell a krémet hogy ne égjen le), ez olyan 10-15 perc (persze ha nagyon lassú ez a tempó akkor a takaréknál kicsit nagyobb lánggal is lehet főzni ezt a krémet, csak nagyon figyelni kell rá). Ezt hagyjuk kihűlni, amíg olyan meleg nem lesz, hogy meg bírjuk nyalni (olyan enyhén langyos).
A margarint (ne olvaszd fel!) a porcukorral és a rummal (rumaromával) habosra keverjük (inkább darabos lesz), robotgép segítségével. Ebbe a kihűlt (!) főzött krémet apránként beleadagolva szépen összekeverjük (simára amennyire lehet:) ), majd ezután a tepsiből kiborított tészta tetejére (a meggy legyen felül!) kenjük. Ezután elkészítjük a tejszínhabot és a krém tetejére tesszük.
Ezután hűtőbe tesszük, és hagyjuk hogy összeérjenek az ízek.










Inteligens krémes

Inteligens krémes elkészítése


Hozzávalók:
8 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg margarin, 10 kanál liszt, 6 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej.
Elkészítés:
A 8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral és 15 dkg lágy margarinnal habosra keverjük. Apránként hozzáadunk 10 kanál llisztet, 6 csomag vaníliás cukrot és 1 liter tejet.Ezt összekeverjük, majd belekeverjük a tojások felvert habját, fakanállal.
Hideg sütőbe tesszük. 15-20 percig a legmagasabb fokozaton hagyjuk, majd takarékra veszük, és 1 és negyed óra (75 perc) alatt készre sütjük (a sütőt sülés közben nem szabad kinyitni).
Nagyon klassz, mert alul marad a tészta rész, azután krémes, felül pedig habos:)


Kata szelet elkészítése


Hozzávalók:

Tészta
1/2 kg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 3 tojás sárgája, 1 sütőpor, tejföl (nem egészen 1 doboz, kis tejföl)

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 lapot sütünk belőle.

Krém
Az egyik kisütött tésztalap, egy csésze tej, 1 vaníliás cukor (vagy vaníliarúd ha van), 1 dl rum (rumaroma is jó), 2 evőkanál baracklekvár.
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor.
3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.

1 lapot összetörünk és egy csésze forró vaníliás tejjel (vaníliás cukros tej is jó) leöntjük. Ha kihűlt, adunk hozzá 1 dl rumot (rumaroma is jó), 2 evőkanál baracklekvárt.
10 dkg vajat kikavarunk 10 dkg porcukorral, 2 evőkanál kakaóporral, majd ezt is hozzáadjuk.

A krémet rákenjük az egyik lapra, rátesszük a másik lapot.

3 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral gőz fölött keményre verjük, majd a sütemény tetejére kenjük. Díszíthetjük tortadarával, vagy megcsorgathatjuk olvasztott csokival, de nem fontos:)


Tejfölös pite

Tejfölös Pite elkészítése


Hozzávalók:
1 dkg élesztő
fél dl tej
30 dkg + 3 evőkanál liszt
10 dkg margarin
7 db tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 nagy pohár (kb. 6 dl) tejföl
csipet só

Elkészítés:
1 dkg élesztőt megfuttatunk fél dl tejben. 30 dkg lisztet elmorzsolunk 10 dkg margarinnal, majd hozzáadjuk a következőket: 1 db tojás, 1 csipet só, 6 dkg cukor és telföl szükség szerint. Jól átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk és egy tepsibe tesszük.
Töltelék:
6 db tojás fehérjét kemény habbá verünk, beleteszünk 6 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és végül a 6 db tojás sárgáját. 3 evokanál lisztet és 2 nagy pohár (kb. 6 dl) tejfölt elkeverünk, majd az egészet könnyedén összekeverjük és ráöntjük a tepsiben lévo tésztára. Lassú tuzön 35 - 40 percig süjtük, szép aranysárgára.





Hamis rétes elkészítése


Amikor már minden kifogyott otthonról...
Kezdő háziasszonyok is bátran nekifoghatnak, ezt nem lehet elrontani:)



25 dkg lisztet 1 egész tojást langyos, kevés ecetes vízzel összedolgozunk (könnyen gyúrhatóra) és nagyon vékonyra kinyújtjuk.
10 dkg lisztel és 10 dkg zsírral rántást készítünk és a kinyújtott tésztára egyenletesen elkenjük.
Feltekerjük mint a beiglit és 1 órát pihentetjük, hogy megdermedjen a zsír.
3 egyenlő részre vágjuk és nagyon vékony (majdnem mint a papír!) téglalap alakúra kinyújtjuk majd a töltelékkel megtöltjük. Feltekerjük és a tetejét megkenjük tejfölös tojással aztán forró sütőben szép pirosra sütjük.


Mézes puszedli

Mézes puszedli elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 60 dkg
Cukor: 30 dkg
Méz: 4 evőkanál (olvasztott)
Tojás: 4 db
Szódabikarbóna:1 csapott evőkanál
Fahéj: 1 késhegynyi
Szegfűszeg: 8-10 szem őrőlve
Elkészítés:
Az alapanyagokat összegyúrom, kis golyókat formálok belőle, és kisütöm.

Megjegyzés:
Dekorálhatjuk olvasztott csokival.


JOJÓ elkészítése


(nem játék, csak 1 süti) :)


Hozzávalók:
Liszt: 50 dkg
Sütőpor: 1 csomag
Cukor: 20 dkg
Vaníliás cukor: 1 csomag
Tojás: 4 db
Zsír:15 dkg
Kakaópor: 3 evőkanál (a tészta egyik felébe)
Lekvár: az összeragasztáshoz

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és ketté osztjuk. Az egyik felébe hozzágyúrjuk a 3 evőkanál kakaóport.
A tésztát kerek formával kiszaggatjuk és megsütjük.
1 fehér és 1 barna tésztakarikát lekvárral összeragasztunk.




Meggyes pite

Meggyes pite elkészítée


60 deka lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot
1 egész tojással, 15 deka zsírral és 2 dl tejföllel összegyúrunk.
A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk és meggy töltelékkel
vastagon bevonjuk. Az meggy tölteléket fél csomag vaníliás cukrot,
és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az meggy töltelékünket
betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk.
Forró sütőben világosbarnára sütjük. A hosszúkás szeletekre vágott kész
tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral meghintjük.


Gyümölcs torta elkészítése


Hozzávalók:

Tésztához :
- 6 db tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor

Krémhez:
- 10 dkg margarin
- 1 csomag pudingpor
- pici rum
- 2 dl szörp vagy befőtt lé
- 4 kiskanál zselatin

Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadjuk a 6 ek. porcukrot. Majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját és a végén hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kikent, kilisztezett tortaformába öntjük és 190°c-os sütoben 20 percig sütjük.
Krém:
10 dkg porcukorot a margarinnal és arummal habosra kikavarjuk és az előre elkészített pudingunkhoz adjuk összekeverjük és a kész tortalapra rákenjük. Befedjük tetszőleges gyümölccsel. Az előírás szerint zselatint készítünk mellyel bevonjuk a gyümölcsöt. Díszíthetjük még tejszínhabbal is a tetejét.



Egzotikus narancsos kocka

Egzotikus narancsos kocka + 1x

Egzotikus narancsos kocka elkészítése


Hozzávalók:

Tésztához :
- 6 db tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor

Krémhez:
- 10 dkg margarin
- 1 csomag pudingpor
- pici rum
- 2 dl szörp vagy befőtt lé
- 4 kiskanál zselatin

Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadjuk a 6 ek. porcukrot. Majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját és a végén hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és 190°c-os sütőben 20 percig sütjük.
Krém:
10 dkg porcukorot a margarinnal és a rummal habosra kikavarjuk és az előre elkészített pudingunkhoz adjuk összekeverjük és a kész lapra rákenjük. Befedjük narancs szeletekkel. Az előírás szerint zselatint készítünk annyi különbséggel, hogy nem vízzel készítjük, hanem a "Cukrozott narancshéj" szirupjához adjuk a zselatint mellyel bevonjuk a narancs szeleteket.
Hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.



Szilvás kocka

Szilvás kocka oldalról

Szilvás kocka elkészítése


Hozzávalók:

Tésztához :
- 6 db tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor

Krémhez:
- 10 dkg margarin
- 1 csomag pudingpor
- pici rum
- 2 dl szörp vagy befőtt lé
- 4 kiskanál zselatin

50 dkg Szilva a krém tetejére

Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadjuk a 6 ek. porcukrot. Majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját és a végén hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és 190°c-os sütőben 20 percig sütjük.
Krém:
10 dkg porcukorot a margarinnal és a rummal habosra kikavarjuk és az előre elkészített pudingunkhoz adjuk összekeverjük és a kész lapra rákenjük. Befedjük felezett szilvával. Az előírás szerint zselatint készítünk. Ha befőttből készítjük, akkor a zselatinhoz használjuk fel ennek a levét és így akkor nem vízzel készítjük,
Hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

Gesztenye szelet

Sok Gesztenye szelet

Gesztenye szelet elkészítése


Hozzávalók:

Tészta:
6 tojás,
6 kanál cukor,
5 dkg gesztenyemassza,
10 dkg liszt,
fél csomag sütőpor.

Krém:
1 margarin,
20 dkg porcukor,
3 dl tej,
1 csomag vaníliapuding,
15 dkg gesztenyemassza.

A tojások sárgáját a cukorral felverjük, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, és a sütőporral elkevert lisztet, majd a tojások felvert habját és megsütjük.

A krémhez a margarint a porcukorral kikavarjuk. A tejben felfőzzük a vaníliapudingot; ha kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel. Hozzákeverjük a gesztenyemasszát. A krémet rásimítjuk a tésztára, a tetejére tejszínhabot teszünk.


Őszibarack

Őszibarack

Őszibarack elkészítése


recept hamarosan..


Back to content | Back to main menu