Main menu:
Befőzés
Cukros ecetes uborka
Cukros - Ecetes uborka elkészítése
Hozzávalók:
1 liter 10 %-os ecet
3 liter víz
50 dkg cukor
1 evőkanál só
Tartósítószer / Nátrium- benzoát
Ez a mennyiség kb. 10 üvegre elegendő.
Elkészítés:
Az uborka mindkét végéből lecsippentek egy nagyon picit. Tüskéit vízben letisztítom.
A jól megmosott uborkát üvegekbe rakom.
A levet felforraljuk(!!) és az üvegben lévő uborkára szedőkanál segítségével rákanalaljuk.
Tartósítószerrel megszórjuk és lezárjuk az üveget. Dunsztolófazékban max. fél órát (míg elkezd az üvegben az uborka leve Gyöngyözni(!!) dunsztoljuk. Ezután száraz dunsztba tesszük és hagyjuk kihűlni.
Fantáziánkra van bízva, hogy mivel bővítjük a savanyúságunkat, pl. gyöngyhagymával, paprikával stb.
Szoktam az uborka előtt az üveg aljába tenni mustármagot, kaprot ettől még zamatosabb lesz az íze.
Kovászos uborka
Kovászos uborka elkészítése
Hozzávalók:
1 db. 5 literes üveg
2,5 kg uborka
1 nagy evokanál só
1-2 szép egészséges szőlőlevél
1 közepes szál kapor
Elkészítés:
Az uborkát jól megmossuk, hosszába nemteljesen! ketté bevágjuk, majd ellenkező irányába a másik felét is bevágjuk. Az üvegbe beletesszük a szőlőlevelet a kaprot és az uborkát. Megszórjuk az egy evőkanál sóval és felengedjük vízzel annyira, hogy ellepje az uborkát. Majd egy egészkenyér sarkával bezárjuk a kovászolnivalónkat. Az üveget egy tányérral lefedjük és napos helyre kitesszük "érni" az udvarra. 3-4 nap múlva kiszedjük egy edénybe az uborkát majd rászűrkjük a már kovászos uborkánk levét és betesszük a hűtőbe. Több napig eláll így.
Egyszerű darált sós paprika elkészítése
Hozzávalók:
5 kg szép piros paradicsompaprika
1 kg só
2 evőkanál só
Tartósítószer: Natrium-benzoát
Elkészítés:
A paradicsompaprikát kicsumázzuk, felezzük, alaposan megmossuk és ledaráljuk.
Hozzáadjuk a sót és jól összekeverjük. Hagyjuk egy éjszakát állni, majd üvegekbe tesszük a tetejét megszórjuk tartósítószerrel és lezárjuk az üveget.
Cukros - Ecetes vegyes savanyúság elkészítése
Hozzávalók:
1 liter 20 %-os ecet
6 liter víz
1 kg cukor
1 csomag tartósítószer/ Natrium-benzoát
4 evőkanál só
fűszer ízlés szerint
fejeskáposzta, zöldparadicsom, paprika, hagyma, uborka
Elkészítés:
A zöldségféléket alaposan megtisztítjuk, elszeleteljük, lereszeljük és összekeverjük egy nagy tálba. A ráöntőlevet hidegen összekavarjuk és a savanyúságnakvalóra ráöntjük.
Hagyjuk 2-3 napot állni, majd szedjük ki üvegekbe, öntsük rá a levet és zárjuk le az üvegeket.
Ha maradt ki savanyúságlé és ha szereti valaki a családban az erőspaprikát akkor ezt a kimaradt levet felforraljuk és az üvegekbe helyezett paprikára ráöntjük, megszórjuk pici tartósítószerrel és lezárjuk az üveget. Nem kell dunsztolni, mert ez így eláll.