gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Édes kevert

Sütemények

Mákos muffin

Mákos muffin elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 42 dkg
Mazsola: 1 kis csomag
Sütőpor: 1 csomag 1/3-ad része
Mák: 15-20 dkg
Tej: 2 dl
Étolaj: 1 dl
Tojás: 1 db
Só: egy csipet
Cukor: 30 dkg
Szamóca lekvár: kb. 15 dkg (1,5 dl) (ez elmaradhat, ekkor a tej adagot viszont emelni kell)

Keverjük össze külön a száraz és külön a nedves anyagogat, majd az egészet lazán össze.
Evőkanál segyítségével kis halmokat teszünk a muffin sütő formába és előmelegített sütőben 25 percig 200°c-on sütjük.

Megjegyzés:
Ebbe a tésztába tehetünk diót, aszalt gyümölcsöt, vagy darabolt csokoládét, kókuszreszeléket stb-stb. A lényege a mák mert mással is helyettesíthetjük, ami épp van otthon.


Bögrés mákos

Bögrés mákos elkészítése


Hozzávalók:
2 egész tojás
10 dkg margarin
1 bögre cukor (3 dl)
1 bögre darált mák
1 bögre langyos tej
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor (20 g)
1 késhegynyi

Elkészítés:
A margarint a tojással és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, mákot, tejet, sütőport és a fahéjat. Alaposan összekeverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben (180-200 fok) kb. 40 percig sütjük.



Bögrés mákos szilvával

Bögrés mákos szilvával elkészítése


Hozzávalók:
2 egész tojás
10 dkg margarin
1 bögre cukor (3 dl)
1 bögre darált mák
1 bögre langyos tej
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor (20 g)
1 késhegynyi
50 dkg szilva (befőtt is jó)

Elkészítés:
A margarint a tojással és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, mákot, tejet, sütőport és a fahéjat. Alaposan összekeverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és beleszórjuk a szilvát. Előmelegített sütőben (180-200 fok) kb. 40 percig sütjük.




Gofri elkészítése


Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj

Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudingal, lekvárral nagyon finom.



Kuglóf elkészítése


Hozzávalók:
50 dkg liszt,
10 dkg vaj,
9 dkg porcukor,
3 dkg élesztő,
3 tojássárgája,
3 dl tej, só,
5 dkg mazsola,
1 teáskanál reszelt citromhéj.

Elkészítése:
A folyadék kétharmad részét simára keverjük az élesztővel,
a liszt felével és egy teáskanál cukorral. Jól kikeverjük,
majd a tetejét belisztezzük, letakarjuk és kelesztjük.
A megmaradt lisztet és az összes többi anyagot a megkelt kovásszal bedagasztjuk,
és rövid pihentetés után vajjal vastagon bekent és liszttel meghintett
kuglóf-formába tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a betöltött tészta ne érjen
tovább a forma felénél, mert "kifut". Forró sütőben közepes lángon megsütjük.
Az átsült kuglófot 1 dl forró cukros tejjel meglocsoljuk és néhány percre ismét
visszatesszük a sütőbe.



Back to content | Back to main menu