gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Sós

Kelt tészták

Szezámmagos kifli

Szezámmagos kifli elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 70 dkg
Élesztő: 5 dkg
Só: egy csipet
Cukor: 2 evőkanál
Kefír: 1 kis doboz
Étolaj: 1 dl
Tojás: 2 db

Elkészítés:

Az alapanyagokat jól összegyúrom, majd duplájára kelesztem. A tésztát 4 felé vágjuk és ezeket is megfelezzük. 20 dkg rama margarint 1 nagy evőkanál sóval (nem tévedés!) habosra kavarunk. 1 tésztát kerekre nyújtunk és megkenjük vajjal, beborítjuk egy másik lappal és 12 cikkre vágjuk, feltekerjük kiflivé, kelesztjük, majd lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.



Tejes kifli

Tejes kifli elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 2 kg
Élesztő: 8 dkg
Só: 7 dkg
Cukor: 3 dkg
Margarin: 10 dkg
Tej: 6 dl

Elkészítés:
Az élesztőt tejben megfuttatjuk, a margarint a liszttel elmorzsoljuk ezután az összes anyagot összegyúrjuk nem túl lágy és nem túl kemény tésztává.
Kelesztés után kis zsemlegombócokat formálunk, pihentetjük, majd nyújtófa segítségével(vagy tésztanyújtógép segítségével) elnyújtjuk a tésztát elipszis vagy háromszög alakúra amit feltekerünk mint a beiglit és kifli alakúra hajlítjuk. Tepsire helyezzük és pihentetjük majd langyos vízzel lekenjük, némelyiket sózhatjuk, köménymagozhatjuk is ha úgy tetszik.
220°c-on kb. 10-15 percig süssük, szép aranysárgára.



Bacon tekercs

Bacon tekercs elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 60 dkg
Élesztő:2,5 dkg
Tojás: 1 db
Tej: 2,5 dl
Margarin: 5 dkg
Cukor: 1 kávéskanál
Só: 2 kávéskanál
Aszkorbinsav: 1 késhegynyi
Sajt: 15 dkg
Fűszerek: Ízlés szerint- majoranna, kakukkfű,oregano
Kechup, vagy sűrített paradicsom: 1,5-2 dl

Elkészítés:

Az élesztőt tejben megfuttatjuk, az alapanyagokat összegyúrjuk, pihentetjük, majd a tésztát téglalap alakúra elnyújtjuk, megkenjük tojással és egyenletesen elterítjük rajta a reszelt sajtot. Feltekerjük mint a beiglit és késsel karikákat vágunk(mint a piskóta tekercs szeletelésénél) és beletesszük a muffin formánkba. 40 percig kelesszük és 300°c-on 25 percig sütjük.


Olajos kifli elkészítése


Hozzávalók:
- Liszt: 1 kg
- Tej: 2 dl
- Olaj: 1 dl
- Élesztő: 2 dkg
- Só: 1 evokanál
- A tetejére: szezámmag és reszelt sajt.

Elkészítás:

Hasonlóan mint a tejes kiflinél.


Vizes zsemle

Vizes zsemle elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 2,13 kg
Élesztő: 8,5 dkg
Só: 3,1 dkg

Víz, a liszt vízfelvevőképességétől függ.

Elkészítés:
Egy kis tejjel megfuttatjuk az élesztőt, majd begyúrjuk az alapanyagokat. Pihentetjük.Szétcsipkedjük kismaroknyi darabokra melyeket felgömbölyítünk és sütőlemezre helyezünk. Megint pihentetjük és megkenjük langyos vízzel és 220 °c-os előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.





Back to content | Back to main menu