gravexit oldala


Go to content

Main menu:


Édes

Kelt tészták

Briós

Briós elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 1 kg
Élesztő: 5 dkg
Só: 1 dkg
Cukor: 10 dkg
Margarin: 11 dkg
Tej: 3 dl

Elkészítés:

Kevés tejben megfuttatjuk az élesztőt; a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd a tejben megfuttatott élesztőt és végül a maradék tejet.
Jól összegyúrjuk a tésztát, fél órát pihentetjük. Majd kis cipókat csipünk és felgömbölygetjük. Ezután kisodorjuk kb. 30 cm-re és feltekerjük. Hagyjuk kelni, ezután lehenjük tojással, megcukrozzuk (aki így szereti) és előmelegített sütőben 220°c-on, (gázsütő 4-es fokozat) szép aranybarnára sütjük.





Vajas kifli

Vajas kifli elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 1,10 kg
Élesztő: 5 dkg
Só: 2 kávéskanál
Cukor: 4 evőkanál
Margarin: 12,5 dkg
Tejföl:4-5 evőkanál
Víz: fél liter

Elkészítés:

A tejben megfuttatjuk az élesztőt, a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi anyagot, jól összegyúrjuk, kelesztjük, majd szétcsipkedjük, felgömbölygetjük, kiflivé formázzuk és rá a tepsire.
Ezután langyos vízzel lekenjük és be a sütőbe ahol szép aranysárgára sütjük.


Ízes bukta

Ízes bukta elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 1 kg
Élesztő: 5 dkg
Só: 1 dkg
Cukor: 10 dkg
Margarin: 11 dkg
Tej: 3 dl

Elkészítés:
Kevés tejben megfuttatjuk az élesztőt; a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd a tejben megfuttatott élesztőt és végül a maradék tejet.
Jól összegyúrjuk a tésztát, fél órát pihentetjük. Elnyújtjuk, hosszába 8-10 cm-es csíkokat vágunk, majd keresztbe ás átlósan, így kapunk háromszögeket. Amelyeket megtöltünk akár lekvárral vagy dióval, mákkal stb. és a két szélét behajtva feltekerjük a már megtöltött tésztát. Hagyjuk kelni, ezután lehenjük tojással, és előmelegített sütőben 220°c-on, (gázsütő 4-es fokozat) szép aranybarnára sütjük.


Kürtős kalács

Sok Kürtős kalács

Kürtős kalács elkészítése


Hozzávalók:
Liszt: 50 dkg
Élesztő: 3 dkg
Margarin: 10 dkg
Cukor: 2 evokanál
Só: egy csipet
Tej: 1 dl
Vaníliás cukor: 1 csomag
Tojás: 2 db
és reszelt citromhéj

A kenéshez:
kristálycukor
dió, fahéj
olvasztott margarin

Elkészítés:
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt.
Futtasd meg. Ezután állítsd össze a tésztát, formázható kemény tészta legyen.
Langyos helyen 1 órát letakarva hagyjuk kelni, majd kilisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztánkat. Fadorongra, vagy cső alakú formát bevajazunk és a tésztából 3 cm-es csíkokat vágva, feltekerjük spirál alakban a formánkra úgy, hogy fedje a tészta egymást.
Kenjük be vizes ecsettel és forgassuk meg kristálycukorban melyet ízesíthetsz is fahéjjal. Tegyük bele egy tepsibe és 20 percig süssük. Félidőnél megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral. Ha kisült, csúsztassuk le a formákról.


Back to content | Back to main menu